PDA

View Full Version : No skimmer yet...


wesminsmith
11/23/2007, 01:33 AM
Hey guys, my skimmer has not arrived in the mail yet and there is a lot of foamy...what I am assuming is protein...stuff on top of my water. Is there anything I should do like trying to manually skim it off the top or just wait it out? Thanks guys!

AlexnLinda
11/23/2007, 03:30 AM
are you running air through the powerheads? i didnt run a protein skimmer for 7 months and never got foam..

wesminsmith
11/23/2007, 03:34 AM
No air through the power heads and the spray bar that my water returns from the filter through is completely submerged so there is no splash at all. I will try to get some pics if I can.

TheDeparted
11/23/2007, 04:10 AM
you have an overflow? or add new sand lately? My tank got real foamy after I put sand in it.

And I used to have a very thin layer of something on top of the water before too. sounds like you might need more water movement.

what kind of powerheads do you have?

wesminsmith
11/23/2007, 06:06 AM
I have three marineland penguin 660 powerheads that are rated at 170GPH. I dont know how much exactly is coming out of my spray bar but between it all there are no dead spots in the tank. I have about 110 lbs of live rock I picked myself out of the ocean, about 8 hermit crabs, and a few regular crabs. The tank has been up for about a month, the cycle went fast...in about 3 weeks. The only fish in there now is a 3 stripe damsel, he has been in for about a week and is doing really well.

TheDeparted
11/23/2007, 06:44 PM
You have a sump with overflow??

And personally I wouldnt add anything for another month or so... really let the tank settle in. You would be surprised at what you probably have in your rock that you pulled from the ocean..

Take a glass(has to be real glass) at least 3 inches tall and put a piece of small shrimp in the bottom of it. make sure it wont float away. leave it in the tank over night, bet you have a couple stone crabs in there. They will try and get to the shrimp and slide down the glass and wont be able to get out.

wesminsmith
11/23/2007, 10:53 PM
No sump or overflow yet...BTW where can I get some acrylic on island? I really want to start that project ASAP. Are the crabs bad to have in my tank? I did a freshwater dip and got most if them out, I still have not seen or heard any mantis shrimp. Does anyone know if ACO is open tomorrow, I have never been there but I want to check it out.

AlexnLinda
11/24/2007, 02:25 AM
ACO is open tomorrow, go after 3pm they open late. if you cant find it give me a call i live 10 min away from there.

Acrylic you can get at makeman 100$ for sheet 5mm(little less than 1/4") there is another place thats cheaper but dont know where it is.. Sango-chu knows where its at.

wesminsmith
11/24/2007, 04:17 AM
Thats cool, I appreciate that alex, I think I still have your phone number but could you PM it to me again?

Sango-chu
11/24/2007, 07:40 AM
Hey guys, I will go to the place tomorrow (Acrylic place) and get a good grid for it. I will post it ASAP. They are closed tomm but U can still take a pic of the front and send it out.

TheDeparted
11/24/2007, 08:13 AM
what kind of skimmer did you order?

wesminsmith
11/24/2007, 04:04 PM
I ordered a prizm pro from ebay.

TheDeparted
11/24/2007, 08:19 PM
ouch.. hope you didnt pay to much for that.

I see that you have a 55gal tank. Your going to need a much better skimmer than that to not have any issues.

Hurry up and get your sump built.

AlexnLinda
11/24/2007, 08:58 PM
what kinda sump you need? I have a 20g tank converted to a sump. its my old one i used coral for it.. check it out in my sump build if you want it its yours.. you will need to get coral.
it will need a hang on overflow or drill your tank..

TheDeparted
11/25/2007, 12:12 AM
Or you can build a bigger sump and have a chamber for a bigger skimmer.. :)

wesminsmith
11/25/2007, 08:05 PM
That sounds good Alex, we will have to hook up this weekend and work something out, maybe you can come to my house and give me some pointers. As far as an overflow, I was thinking of just making a wier out of some acrylic...I'm too scared to drill my tank!

Sango-chu
11/25/2007, 08:57 PM
I drilled my tanks and if the glass broke, I just replaced it. Do you have anything in your tank right now? The problem is not so much as drilling the tank, its getting the bulkheads to fit the tank with. I am sure we can come up with some make shift plumbing. I prefer to have the tank drilled because it makes the overall appearance better and you get more room in the back of the tank.

I also have a wier box you can you borrow with the lifter pump if you still choose not to drill.

I heard someone in here might know of a diller. I drilled my own.

Sango-chu
11/25/2007, 08:58 PM
I meant driller.....not diller...sigh...

AlexnLinda
11/25/2007, 10:46 PM
i was on Kadena today,, but not much time.. if your are cycling the tank , now its the time to decide if you want it drilled before you add live stock. i have 2 totes to drain the water in. is the tank glass or acrylic? I have drilled acrylic 1/4" if no problems. just need a spray bottle with water and a hole saw. bethnjeremy has the hole saw. now for bulkheads, we can make something up at the hardware store. or ask bethnjeremy they might have some extra bulkheads they might sell.. either way we can make this work. if glass we just need a glass bit.. they have them out in town.

wesminsmith
11/26/2007, 02:06 AM
Well, I do have a few things in the tank. I have a 3 stripe damsel, a chocolate chip starfish, and an Auriga Butterflyfish. As well as the hitch-hikers that came with the rock. I have a black back ground on my tank so I'm not worried about the plumbing from the wier. Has anyone built a wier before? The only real reference I have is from www.melevsreef.com . My tank is glass BTW.

TheDeparted
11/26/2007, 03:21 AM
get a U tube over flow.. or do one yourself. Do not get or build a vacuum overflow. If you lose power and the pump dosn come back on you will have a huge mess on your hands. U tubes will always work after power comes back on.

bethnjeremy
11/26/2007, 04:42 AM
TheDeparted didn't you say he didn't need a sump when I said he needed a better filtration system? Now you are talking about he should build a sump?

AlexnLinda
11/26/2007, 03:25 PM
I'm going to check out a tank that is for sale today. he has a cpr overflow also 65$ and a sump/refuge 50$. I talked to him and he said after the live stock is sold and live rock is gone he will part the tank out.. doesn't want much for the live rock, he bought it from aqua planning the fish store in Naha. I'll let you know more. later on.. will also take pics..

TheDeparted
11/26/2007, 06:08 PM
AlexnLinda.. DO NOT GET THE CPR OVERFLOW!! it is a syphon overflow.. means you have to hook a powerhead with a venturi setup to it. If you lose power you will lose syphon, and if that powerhead dosnt come back on your sump pump will overflow your tank. Do a search for U tube overflows please.. you wont be disapoinited.

Definatly grab that live rock though.. Auqua Planning only sells Fiji live rock. It's $$$

bethnjeremy I think your idea of filtration and mine are two totally different things. A sump is not a filtration system. I dont have any crushed coral rock in mine. I do have a refugium and a skimmer though. I thought you were talking about a filter canister.. those are worthless if you dont maintain them constantly and change out the filters on a regular baises.

My tank is doing great with nothing but some good water flow a skimmer and a fuge.

AlexnLinda
11/26/2007, 08:59 PM
<a href=showthread.php?s=&postid=11260063#post11260063 target=_blank>Originally posted</a> by TheDeparted
AlexnLinda.. DO NOT GET THE CPR OVERFLOW!! it is a syphon overflow.. means you have to hook a powerhead with a venturi setup to it. If you lose power you will lose syphon, and if that powerhead dosnt come back on your sump pump will overflow your tank. Do a search for U tube overflows please.. you wont be disapoinited.

Definatly grab that live rock though.. Auqua Planning only sells Fiji live rock. It's $$$

bethnjeremy I think your idea of filtration and mine are two totally different things. A sump is not a filtration system. I dont have any crushed coral rock in mine. I do have a refugium and a skimmer though. I thought you were talking about a filter canister.. those are worthless if you dont maintain them constantly and change out the filters on a regular baises.

My tank is doing great with nothing but some good water flow a skimmer and a fuge.

i dont need a cpr overflow,,it was for wesminsmith. i didnt get the rocks either and he only wants 80 bucks for it all.. i'll be posting pics for him..

TheDeparted
11/27/2007, 01:43 AM
ahh good. I used to have a CPR overflow.. got rid of that thing pretty quickly. I had so many problems with it.. the nipple for the air syphon broke off once, got filled up with aleage once. thing was just a pain..

wesminsmith
12/07/2007, 02:25 AM
Hey guys, I got my skimmer in the mail the other day, I still have to go and get some filter floss for the media basket but its working great so far...thanks for all the help!