PDA

View Full Version : STN after COMP123????


sk8elenex92
09/26/2016, 01:12 PM
Hello All,
I recently started COMP123 and a week later I noticed one of my acros STN and my red monti is completely gone now. Not sure why. My Alk
has been staying rock solid. I've been dosing 55ml a day of each component. I have not changed a thing but started this. I used to just run Randy's Recipe 1 and BRS Calcium.
One thing that actually just yesterday came to mind is I use Aqau vitro Salinity Salt which is supposedly packed with all the micro elements, could I have over dosed the micro elements now that I am dosing COMP 3? I was planning on switching to AF Reef salt once I was done with this bucket.
:(

A-7.7
C-420
M 1450
P- 0.02
N- 1

Below is what is in Salinity Salt. Dont most salts have this in them maybe not as much but some? OR Do I have to use AF Reef salt when dosing COMP123
NSW Min Max
pH 8.5 8.4 8.6
Alkalinity 3.5 meq/L 3.2 meq/L 3.8 meq/L
Calcium 422 400 443
Magnesium 1,336 1,269 1,403
Strontium 8.4 8.0 8.8
Bicarbonate 214 208 220
Borate 15 14.5 15.5
Bromide 65 63 67
Chloride 19,000 18,430 19,570
Iodide 0.06 0.0582 0.0618
Sulfate 2,655 2,575 2,735
Potassium 380 369 391
Sodium 10,500 10,185 10,815
Cobalt 0.0004 0.00039 0.00041
Copper 0.0003 0.00029 0.00031
Iron 0.01 0.0097 0.0103
Manganese 0.002 0.00194 0.00206
Molybdenum 0.01 0.0097 0.0103
Rubidium 0.12 0.1164 0.1236
Zinc 0.01 0.0097 0.0103

Mr.Fishtank
09/26/2016, 05:04 PM
I also had a acro rtn on me a few days ago. And the last two weeks colors have been getting lighter. And seeing a few with tissue recession on the base. I started this system about a month ago and everything is going south. I was using ESV two part that has trace elements as well so don't think it is because of too much. I also started using AF reef salt a few week before all of the other AF products. This is driving me crazy so I sent some water to AWT to be tested. I should know in a couple days what is off. If it continues I will pull the plug on all AF products.

sk8elenex92
09/26/2016, 10:52 PM
Let me know about your results from the AWT test. It's driving me crazy to.

Aquaforest
09/27/2016, 04:54 AM
Hello,
Can I see photos of your corals with STN?
Full tank shot?

Results of what salt are you showing?

Best regards,
Aquaforest

sk8elenex92
09/27/2016, 12:47 PM
Thank you for the reply. I will get a picture today. The results are from a aqua vitro Salinity salt

sk8elenex92
09/27/2016, 04:45 PM
Here's a couple corals that took a hit. One monti I already threw away I had for months. Sucks so bad.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160927/a2762c97779b868381925f666de8d09a.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160927/ab958aae7755d6dac38956571b49710a.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160927/d8898d385be99eed21980ecb76dc76b1.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160927/b5e0795f6f1bb765cb35cbf86513b426.jpg

flananuts
09/27/2016, 05:04 PM
Although I don't have these issues and my saltwater heart goes out to you, I'm following this to better understand the potential causes. I can't imagine only changing to comp 1,2,3+ would cause this. I've been dosing comp 1,2,3 for 6 months and actually don't do water changes anymore. My system is low nutrient with a healthy cheato chamber in the sump. I have a considerable investment in a mixed reef with softies, LPS, and SPS and would love to learn more as to why you're experiencing this die off. Good luck on solving this quickly.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Mr.Fishtank
09/27/2016, 05:23 PM
So here are some that I am having issues with. Greens look washed out and RTN and some with tissue lose at base.

Before RTN. Notice it had green befote the use of AF products.
http://i1024.photobucket.com/albums/y309/Mr_Fishtank_09/_MG_1363_zps1s07kk4b.jpg (http://s1024.photobucket.com/user/Mr_Fishtank_09/media/_MG_1363_zps1s07kk4b.jpg.html)

Now
http://i1024.photobucket.com/albums/y309/Mr_Fishtank_09/_MG_1396%202_zpsndl3pumv.jpg (http://s1024.photobucket.com/user/Mr_Fishtank_09/media/_MG_1396%202_zpsndl3pumv.jpg.html)

Lost alot of greens in most corals but hit these two the worst. Pic's show more green then how they look in person.
http://i1024.photobucket.com/albums/y309/Mr_Fishtank_09/_MG_1401_zpsqq7sfbat.jpg (http://s1024.photobucket.com/user/Mr_Fishtank_09/media/_MG_1401_zpsqq7sfbat.jpg.html)
http://i1024.photobucket.com/albums/y309/Mr_Fishtank_09/_MG_1369_zpsfhz2cnaq.jpg (http://s1024.photobucket.com/user/Mr_Fishtank_09/media/_MG_1369_zpsfhz2cnaq.jpg.html)

sk8elenex92
09/30/2016, 07:34 AM
Mr. Fish tank you ever end up sending out the water for a test?

My STN stopped now that I switched back to my old ALK/CALC.. Not sure what to do here. You still dosing the stuff and everything bounce back on your end?

Martin Kuhn
09/30/2016, 07:57 AM
I simply can't believe that this is coming by dosing comp 123

If I would be you I would as fast as possible feed your corals with amino acids

Would not wonder me at all, if your PO4 = 0,00 and this is the reason for your dying SPS


....Martin


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

sk8elenex92
09/30/2016, 09:10 AM
I am definitly not blaming comp123 but something in the mix my tank did not like. I will continue to use AF since all I see his amazing SPS tank
Your correct, I tested PO4 and it read 0.00 on Hanna. I just ordered new Nitrate test but last month I tested it was <5.

i started feed more frozen, dosed Acro Power and Reef Chili. I just dont want to do it to fast

Mr.Fishtank
09/30/2016, 01:26 PM
I simply can't believe that this is coming by dosing comp 123

If I would be you I would as fast as possible feed your corals with amino acids

Would not wonder me at all, if your PO4 = 0,00 and this is the reason for your dying SPS


....Martin


Gesendet von iPhone mit Tapatalk

I also never blamed my color loss on comp 1,2,3. Just stating the fact that after I started using AF products my corals have been loosing alot of color.
My PO4 always read zero on my hanna checker and red sea pro test kits. I have some algae in my tank so I know that there is enough PO4 for my corals. Nitates are at 4ppm. I use their a,v,e,b supplements every day.

Mr.Fishtank
09/30/2016, 01:33 PM
Mr. Fish tank you ever end up sending out the water for a test?

My STN stopped now that I switched back to my old ALK/CALC.. Not sure what to do here. You still dosing the stuff and everything bounce back on your end?

All corals that were affected are still looking crappy. I sent my water in on monday but Aqaumedic is taking their sweet time with it. I typically get my results back in a day or two. But as soon as I have them I will post it for you.

Hope your corals are recovering well. I will continue all AF products for now. Corals that had RTN or slight tissue loss has stopped. Color will take awhile to get back but I really hope that it does. I will continue for another month with the same routine and see if things improve.

CIR2000
10/02/2016, 03:02 AM
Follow !


Inviato dal mio iPad utilizzando Tapatalk

plyle02
10/02/2016, 06:28 AM
Would be interested to know the K levels?

Mr.Fishtank
10/02/2016, 07:51 PM
Would be interested to know the K levels?

Yea me to. Never tested k but now that I am getting into more sps it will be a good thing to have on hand. What brand is most accurate in you experience?

Mr.Fishtank
10/03/2016, 08:42 PM
As promised. I finally got my results. Looks like I will need to get a new calcium and mag and nitrate test kit mine are way off. My Redsea pro kits read 415 cal,1380 mag and only 4ppm no3. But even with them being higher I don't think that this should cause my issues. Could be wrong tho.

Also have extremely high silicates. Only use rodi and just replaced all cartridges 2 months ago. Rodi test 0.0 tds.

http://i1024.photobucket.com/albums/y309/Mr_Fishtank_09/scan0001_zpsjux7yeth.jpg (http://s1024.photobucket.com/user/Mr_Fishtank_09/media/scan0001_zpsjux7yeth.jpg.html)
http://i1024.photobucket.com/albums/y309/Mr_Fishtank_09/scan0002_zps5r1ytz2j.jpg (http://s1024.photobucket.com/user/Mr_Fishtank_09/media/scan0002_zps5r1ytz2j.jpg.html)
http://i1024.photobucket.com/albums/y309/Mr_Fishtank_09/scan0003_zpssx2kdbtn.jpg (http://s1024.photobucket.com/user/Mr_Fishtank_09/media/scan0003_zpssx2kdbtn.jpg.html)
http://i1024.photobucket.com/albums/y309/Mr_Fishtank_09/scan0004_zpsu4qdjdec.jpg (http://s1024.photobucket.com/user/Mr_Fishtank_09/media/scan0004_zpsu4qdjdec.jpg.html)

sk8elenex92
10/07/2016, 12:00 PM
Has everything stabilized for you now? The only thing you changed was your dosing?

Mr.Fishtank
10/07/2016, 03:27 PM
Has everything stabilized for you now? The only thing you changed was your dosing?

Nope. Corals still look like garbage. And a few frags I got from a fellow reefer about a month ago are also looking bad. While others are looking fantastic. I don't understand what the hell is going on in my tank. Some of the green corals that were fading are now turning red. I made a thread of what looked like a marbleizing effect on my large tabling acro. It is now turning red. Started under the coral and now going into the branches. Some others thought that it might be a color morph but I'm not sure. It is now turning my Strawberry Fields Sarmentosa red in the base and also the branches. It is only supposed to be redish pink on the very tips, and all green in the base and branches so.... IDK

I'm still dosing comp 2 at the moment but not comp 1 or 3. Trying to get my calcium down. Was running low on the three so went out today and got some more. I have my calcium down to 425 from the 490 ATW said it was.
"Well." according to my new test kit anyway. :spin2:
I did end up pulling out the reactor about 3 days ago with the zeomix. And now just running carbon and the gfo stuff in a media bag in the sump. Haven't seen an improvment yet.

How is everything doing in your tank? What have you done to fix it?

sk8elenex92
10/07/2016, 04:33 PM
Man that's such a bummer dude. You lost some nice looking pieces and decent size. I stopped all the AF and went back to regular baking soda and brs. Sucks because I have full comp123 still. My sps stopped stn but still don't look the best. Seems like any growth I get it dies off shortly and then algae grows on it. I am leaning towards a nutrient issue right now. But letting it ride out. I don't know what the hell to do with this right now. So frustrating should of just did another softie lps. I had a stunning lps tank before but really wanted a full sps tank and I FAILEDDDDDDD. Sucks so bad. AGH.

Mr.Fishtank
10/07/2016, 07:33 PM
I would give up on this tank, but I have spent an insane amount of money getting it this far. Won't stop trying unless I lose everything. Mounted about half of my new frags today. I just hope that I don't have anymore coral deaths. It really sucks having grown small frags into decent size pieces and they die overnight.

What I don't understand is how my corals are so pale with my nutrients as high as they are. They should be brown. I would blame it on my lights but I don't run my par that high. 250-350 par for most of my sps and only a couple are getting 400 par tops.
Maybe i'm not giving them enough light.? Anyone care to chime in on that one for me.

Do you need high par with high nutrients. Or am I over lighting them? I'm afraid to increase the par with them looking pale. Don't want to bleach them. With all of the t5 sps tanks that I have seen, most run low nutrients and blast their corals with par.

Ucantwin
10/09/2016, 01:35 PM
I started Comp 123 about a week and a half ago and I noticed my "spainbow" did not like something in it. It was bright green with the purple tips now the whole thing is almost brown. I use aquaticlog to track all my measurements. You can look up my user name Bubbaque to see that I don't have swings.

Ucantwin
10/09/2016, 01:40 PM
The little green that is left on the base is what the whole thing was besides the purple tips. You can see it's turning brown from the top down. This started after starting comp 123.

Mr.Fishtank
10/09/2016, 09:30 PM
The little green that is left on the base is what the whole thing was besides the purple tips. You can see it's turning brown from the top down. This started after starting comp 123.

Sorry to hear this. This just socks. I was going to give AF another few weeks but things just keep going south. I went out a few days ago and got another batch of comp 123 and once again comp 1 is bad . Doesn't dissolve all the way. Others said it is OK to use but with the crap that is happening in my tank I can't trust it. What a waste. I cleaned out the dosing containers and went back to EVS. I am only going to use AF supplements A,V,B,E . I also went with redsea nopox that I still had and just one day of use the brown dust on the sand bed and glass has started to clear up .

I am happy that some fellow reefer are having great success with it, they have beautiful reefs. It just isn't working for my tank . I just pray that everything gets back to what it was before trying AF.

Ucantwin
10/09/2016, 09:32 PM
just an update, I just happened to check on that same coral tonight, just a few hours later from posting that picture and that coral is RTNing. I clipped off the parts that were and I hope it will stop.

Mr.Fishtank
10/10/2016, 04:32 PM
Well that sucks man. I would stop dosing the 123. I really think that some of us are getting bad batches. Maybe they over dosed some of the elements when mixing . ATW didn't test for iron when I sent in my water. With the problems I am having with my green corals I think that the iron content is really high in our batches.I'm going to send in some more water in a few week and have them test the iron this time. Good luck man . I'll keep you updated.

Alfrareef
01/02/2017, 05:13 PM
I also have lost about 12 acros, 6 pocilopora and now I'm losing 1 favia and 1 fungia. I was following AF supplements and STN appear after starting NP Pro and Pro bio. I've stopped but after 3 weeks things aren't getting to the way it was...
I'm still going to use AF probiotic salt but it's the last chance for AF. The method has lower product cost but for me the cost and disappointment was way to high.

timhhl
01/23/2017, 02:27 AM
Any updates on what happened in your tank?

Alfrareef
01/23/2017, 04:09 AM
Mine is recovering after 2 massive wc (50%)

mwilk19
01/24/2017, 08:31 AM
I started Comp 123 about a week and a half ago and I noticed my "spainbow" did not like something in it. It was bright green with the purple tips now the whole thing is almost brown. I use aquaticlog to track all my measurements. You can look up my user name Bubbaque to see that I don't have swings.

That's the exact same thing that happened to me. My SPS began to fade and then RTN. I've lost 8 SPS corals in the last month. I'm going back to BRS 2 part and see if I can save what I have left. FWIW, my LPS corals look great.

sk8elenex92
01/26/2017, 11:50 AM
I stopped all AF products back to the basics. DIY ALK and BRS Calcium. Easy and works perfect. No GFO or Carbon, Cheato and skimmer thats all.

Ninja808
01/27/2017, 03:45 PM
I stopped all AF products after raising nitrates, stn and a diatom bloom. Went back to B-ionic and the other methods that worked for me.