PDA

View Full Version : My dream tank ran by a Touch ctrl.


Rogger Castells
03/11/2017, 11:59 PM
I am still in the process of finishing my tank build and when I do I will be posting a complete tank build, but, I wanted to give big thanks to Errico at oceanview in Canada and the Aquatronica team in Italy (Federica and Marco) for all the help you've provided during this time.
Ok, so first some stats of the tank, this tank build has been in the planning for the last 3.5 years which is when I had to sell my previous tank due to some health issues, this tank was made by a good friend Felix from Reefsavvy, its 72x36x20 wich is approx 230gal, it seats on an iron stand, the sump is a Royal Exqlusiv Dreambox and I chose the aquatronica touch controller to run the whole system, there are 2 x Tunze stream 3 in the tank for circulation and my idea is to make this tank an SPS dominated tank.
Here are some pictures of the controller, there will be more in the full build thread, feel free to ask any questions. Thank you!

https://farm1.staticflickr.com/312/31894981694_64695fc575_b.jpg

https://farm1.staticflickr.com/318/31894978284_84e049710f_b.jpg

https://farm1.staticflickr.com/318/31894978284_84e049710f_b.jpg

https://farm6.staticflickr.com/5534/30295693853_92d9241805_b.jpg

https://farm1.staticflickr.com/336/31894986624_21ce5e5111_b.jpg

https://farm4.staticflickr.com/3844/32547492754_0e5607d301_b.jpg

https://farm1.staticflickr.com/739/33262616451_e65d767f9b_b.jpg

https://farm1.staticflickr.com/707/33262616101_b1ef322201_b.jpg

https://farm4.staticflickr.com/3786/33262616891_4e691d75a2_b.jpg

https://farm3.staticflickr.com/2938/33262617441_0ec0052bbe_b.jpg

nickjj
03/15/2017, 09:37 PM
I like the idea of the bracket in the front of the tank for the Touch which I have considered mounting it like that too. I decided not to since it will invariably get wet when working on the front of the tank. I mounted it on the wall beside my tank.

Great start to your build. Good luck....

Rogger Castells
03/16/2017, 12:11 AM
Yes that is certainly a possibility, however, the tank is still not finish and it's missing a piece of granite that will wrap around the tank and cover the controller, I'll still be able to pull it out with the bracket and push it back when not in use.


Sent from my iPhone using Tapatalk

RobbyG
04/12/2017, 09:00 PM
Nice setup Roger.
I am dying to see it when its complete.
BTW I like how you kept those wires loose, it speaks volumes about your experience level.
I made the mistake when I first setup my original AQT of putting things in a bit too neatly and man did I pay for it when I had my first problem. I had to be cutting tie straps and removing wires from conduit, it took me about an hour just to get one probe out and replace it!

BTW we both have the same dosing tanks. How did you use that orange hose? Mine had a terrible smell that just made me throw it away. I guess they changed it.

Rob

Rogger Castells
04/12/2017, 09:16 PM
Thanks Robby, yes I did the same mistake a few years back with the wires and had to undo it and never went back to neat again, this time the keyword was "practical"
I didn't noticed any smell on the orange hose but I did find it extremely small to work with, in retrospective I probably should not have used it, but that is an easy change when the time comes.


Sent from my iPhone using Tapatalk

nickjj
04/14/2017, 09:14 AM
Just a suggestion. I have been using a half inch wide velcro tape that you can buy in a roll very useful instead of the plastic tie wraps. You can cut it to any length to bundle cables together which also allows you to remove them easily when tracking down a wire. I used the velcro exclusively when wiring up Network cabling in large rack installations and audio production studios.

Rogger Castells
04/14/2017, 09:19 AM
That's a great idea, I would look for those, Thank You !


Sent from my iPhone using Tapatalk

bilalry
04/19/2017, 03:12 AM
That looks awesome!
I am running the same controller with great results so far!

By any chance has anyone had any issues setting up the email notifications?

Thanks!

Rogger Castells
04/19/2017, 08:17 AM
I did but I am not great with that type of settings, so I asked a friend who works in IT and he did it in 5 minutes for me and worked fine


Sent from my iPhone using Tapatalk

Aquatronica srl
04/19/2017, 08:46 AM
we suggest to use gmail.com address. Very simple to set.
Anyway, if you need some support, do not hesitate to write us
[email protected]

Rogger Castells
04/19/2017, 08:48 AM
Awesome, thank you, I am glad to see you active here on the forum!


Sent from my iPhone using Tapatalk

RobbyG
07/13/2017, 09:18 PM
Any updates Roger?

Rob

Rogger Castells
07/16/2017, 11:55 AM
Hi Robby, tank is doing great, I am still trying to figure out a few issues with the aquatronica which I think I have narrow them to a possibly faulty old power unit and and a old dosing unit, but otherwise everything is great.
Maybe you can help me figure out how to program a few things that I have not been able to figure out how to do.
I am running the ato through a kalkwasser stirrer but it's still too much alkalinity for the consumption and I would like to run two pumps in the ato container, one during the day hours pumping fresh water directly to the sump, the other through the Kalkwasser stirrer during the night hours.
How would you program this, using the same level sensor?
Also outside I have a solenoid controlling the water production and I just added another solenoid to the waste water outlet instead of the manual flush valve, how would you program this so that the flush solenoid opens for 30sec at the beginning of water production?
I have tried a few things but all fail so far


Sent from my iPhone using Tapatalk