PDA

View Full Version : Apex Lite. Updated Firmware. Unplugged Plugged back in. All lights blink orange. WAT?


Molter
04/25/2017, 08:17 PM
Title says it all.
Tried googling this, couldn't find anything that helped.
I updated the firmware on my Apex Lite, (just got it, never used one before), and once everything was good, I unplugged it and then plugged it into the outlet that I'll actually be using it on.
Now all lights just blink orange and the aquacontroller won't light up at all.
I tried unplugging it, replugging in just the EB8, then plugging in Apex brain then aquacontroller or probes, and no matter what order I plug things in, all lights blink orange.
At this point I have no idea what to do.
Help please?
Thanks!

JustinFromAL
04/26/2017, 07:24 AM
When you say the "the aquacontroller won't light up at all". Do you mean the Apex base unit? If so, then I would try reseating and/or replacing the USB cable between your base unit and your EB8/EB832. You could also try an external power supply. Either the base unit isn't getting power or it's dead.

If the Apex base unit status light is glowing orange then you're likely in boatloader mode. Start running through the troubleshooting steps on this page (http://forum.neptunesystems.com/showthread.php?18-Read-this-first-Problems-updating-firmware), you'll likely have to do the last section, I've had to do this to resolve several failed upgrades.

Molter
04/26/2017, 07:26 AM
When you say the "the aquacontroller won't light up at all". Do you mean the Apex base unit? If so, then I would try reseating and/or replacing the USB cable between your base unit and your EB8/EB832. You could also try an external power supply. Either the base unit isn't getting power or it's dead.

If the Apex base unit status light is glowing orange then you're likely in boatloader mode. Start running through the troubleshooting steps on this page (http://forum.neptunesystems.com/showthread.php?18-Read-this-first-Problems-updating-firmware), you'll likely have to do the last section, I've had to do this to resolve several failed upgrades.

Sorry, could have been more clear.
The display module is what I'm referring to when I say it won't light up at all.
Literally everything else that can blink orange is blinking orange, from the EB8 too the base unit to anything connected to it.

JustinFromAL
04/26/2017, 07:27 AM
Cool, that's the best case scenario. Follow the link in my last post and you should be able to re-flash the firmware upgrade.

Molter
04/26/2017, 10:31 PM
Cool, that's the best case scenario. Follow the link in my last post and you should be able to re-flash the firmware upgrade.

Hey buddy, just wanted to say thank you.
That totally worked, and now my apex is up and running and I'm on fusion!
...Now I just need to program my entire system to operate on this before Friday evening when I leave for vacation. lol.
I'm not expecting to get a lot of work done at my job inbetween now and then. ;-)

Btw, super jealous that your location allows you to eat Full Moon Barbeque whenever you want to. The Big Baker still brings a smile to my face even though it's been over eight years since I've had one. :-)

Thanks again!

JustinFromAL
04/27/2017, 06:41 AM
Ha, yeah, there's no shortage of great BBQ in our area but Full Moon is one of my favorites. I've even been known to stop and just get some half moon cookies. :)

Glad you got the Apex going, having some fail-safes and alarms while on vacation is a must!

kurt_n
04/27/2017, 11:28 PM
...
...Now I just need to program my entire system to operate on this before Friday evening when I leave for vacation. lol....

Not sure if you were serious or not, but this is not a great recipe for good things happening. Unless there's a reeeaaaallllly good reason for putting the thing in service before you leave, I wouldn't. Having less than a day under your belt before leaving doesn't give you any time to find the things you programmed wrong before you leave. And trust me... something will do something you didn't plan for, or a program won't do what you thought it would do.

Molter
04/28/2017, 08:31 AM
Not sure if you were serious or not, but this is not a great recipe for good things happening. Unless there's a reeeaaaallllly good reason for putting the thing in service before you leave, I wouldn't. Having less than a day under your belt before leaving doesn't give you any time to find the things you programmed wrong before you leave. And trust me... something will do something you didn't plan for, or a program won't do what you thought it would do.

Unfortunately, I really am serious.
You do make a good point though, so I'll probably have to do some sort of compromise, since I have someone who can only check on the tank every other day. Definitely going to wait on the DOS.
I'm setting up my ATO tonight, but that's on a separate system, so there shouldn't be an issue.
The good news is I have the spectral controller for my Kessils and an MP40 that is already linked on the WXM with a custom setup. Should be no issue there.
What I'll probably want to set up is the following, and if you don't mind let me know if this is too risky:

1). On/off for refugium light.
2). Feed cycle for AFS involving turning off pump and skimmer.

Thanks for the warning though.