Reef Central Online Community
Marine Depot

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > General Interest Forums > Lighting, Filtration & Other Equipment
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

Reply
Thread Tools
Old 11/06/2017, 03:44 PM   #976
Przemek_PacSun
Registered Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 503
Please contact with my service. We will find a solution for that.
Good night!


Przemek_PacSun is online now   Reply With Quote
Old 11/06/2017, 03:45 PM   #977
PeteStewardson
Registered Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 79
I emailed earlier, but I imagine everyone had left for the evening.


PeteStewardson is offline   Reply With Quote
Old 11/06/2017, 04:55 PM   #978
truepercs
Registered Member
 
truepercs's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: MI
Posts: 176
"Are you using Mac or Windows for firmware update ? If its Mac - it's iMac?
If yes - cause it using the same Bluetooth module for communication with peripheral devices and mouse/keyboard - until you are not using second bluetooth module - you shouldn't use mouse/keyboard during firmware update because it will break communication with dozer... Yeah, that's very strange but I'm using iMac also and I noticed it several time until I found a source of that CRC errors on iMac."

Does this mean that the bluetooth keyboard and mouse can not be used on iMAC while updating firmware of doser?

The iMAC came with a bluetooth keyboard and mouse, the only means of communication between user and desktop. I or anyone would not be able to use a desktop for updates if this is the case. (Not buying non bluetooth items)


__________________
Truepercs...
truepercs is offline   Reply With Quote
Old 11/06/2017, 05:20 PM   #979
Broly_PT
Registered Member
 
Broly_PT's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 90
hello all

I have a 5 kore and i will start a daily wc.

Its worth to buy the awc module for this doser?

regards


Broly_PT is offline   Reply With Quote
Old 11/07/2017, 03:25 AM   #980
Przemek_PacSun
Registered Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 503
If your tank is bigger than 150-200 liters we strongly suggest using AWC module.


Przemek_PacSun is online now   Reply With Quote
Old 11/07/2017, 03:39 AM   #981
Broly_PT
Registered Member
 
Broly_PT's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 90
hello Prez,

I'm Pedro from Portugal,

yes my tank is bigger than that, have around 1000L

Do i need the PS ATO to the AWC work?

I'm saying this because i read that when the AWC is working the ATO stop working avoid fresh water enter sump.

But my ATO is from another brand... is a problem?

regards


Broly_PT is offline   Reply With Quote
Old 11/07/2017, 05:24 AM   #982
PeteStewardson
Registered Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 79
Quote:
Originally Posted by Przemek_PacSun View Post
Please contact with my service. We will find a solution for that.
Good night!
I've had a reply to clean the heads, I'm not sure this will do much to fix the motors running at different speeds.

I'm getting to the point of needing to replace the doser as I'm having to try manually dosing at the moment. It's not looking good if I do as I will have to consider alternatives.


PeteStewardson is offline   Reply With Quote
Old 11/07/2017, 10:05 AM   #983
truepercs
Registered Member
 
truepercs's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: MI
Posts: 176
Tomasz sent along a fix for the firmware updater software (Mac version) and the firmware updated as it should. The update went along very easily with the fixed version.

Simply selected new firmware and hit "update".


My hope is that the new "Mac version" of the Kore 5th software works as good as this fix did.


-Ed


__________________
Truepercs...
truepercs is offline   Reply With Quote
Old 11/07/2017, 10:16 AM   #984
PeteStewardson
Registered Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 79
Quote:
Originally Posted by truepercs View Post
Tomasz sent along a fix for the firmware updater software (Mac version) and the firmware updated as it should. The update went along very easily with the fixed version.

Simply selected new firmware and hit "update".


My hope is that the new "Mac version" of the Kore 5th software works as good as this fix did.


-Ed
Connection wise over BT the new firmware and software looks pretty good with the latest and greatest versions. It's a shame that didn't get sorted earlier really.


PeteStewardson is offline   Reply With Quote
Old 11/07/2017, 12:02 PM   #985
truepercs
Registered Member
 
truepercs's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: MI
Posts: 176
Quote:
Originally Posted by PeteStewardson View Post
Connection wise over BT the new firmware and software looks pretty good with the latest and greatest versions. It's a shame that didn't get sorted earlier really.

I agree with you completely... I have the new firmware in however I am just going to wait a bit before attempting to use the new software. I want to make sure that nothing has changed before "making changes".

As I said earlier the doser has worked solid (related to dosing) software not so much...
I want to make a change in my techniques by giving ATI essentials a try. However I will need to use more than the two pumps currently using. This new method will rely a bit more on doser accuracy. Easy calibration will be necessary so that all pump doses are equal.
The start date of the new dosing regimen is dependent on my doser.
I anticipated problems, I still have solution from current two part and wanted to see what I was up against. I really believe they have a good product, they just need to be a bit more disciplined in testing before sending out the releases.

In this case it was only the firmware updater. When you are already a bit skeptical and an update does not go as planned it really hurts your confidence in the product.

Any glitch found may only be a code change to fix for them, on the flip side folks have a lot of money in their tanks and even a small glitch can cost the hobbyist years of hard work and money. Early on a mishap may not have been that bad however as my tank matures I am not willing to take chances.

I am glad to hear of your comments on the latest version. It sounds promising I will provide feedback on my experience positive or negative. I really do hope they pull it all together.


-Ed


__________________
Truepercs...
truepercs is offline   Reply With Quote
Old 11/07/2017, 12:09 PM   #986
truepercs
Registered Member
 
truepercs's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: MI
Posts: 176
Quote:
Originally Posted by PeteStewardson View Post
I've had a reply to clean the heads, I'm not sure this will do much to fix the motors running at different speeds.

I'm getting to the point of needing to replace the doser as I'm having to try manually dosing at the moment. It's not looking good if I do as I will have to consider alternatives.
Manual dosing... ARGHHH At this point that is something I do not want to have to fall back on. It is nice to limit the Alk swings by the small doses the doser has allowed. and... there is no way my family could keep up on it while I was away.

I hope you were able to straighten this out by checking and possibly modifying the pump speed settings.

-Ed


__________________
Truepercs...
truepercs is offline   Reply With Quote
Old 11/07/2017, 01:28 PM   #987
PeteStewardson
Registered Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 79
No I havenít been able to calibrate to my liking after cleaning the heads as instructed. Without replacing all the motors and heads I canít see how I can.

As this isnít going to be resolved without near enough buying a new one Iím currently thinking if getting a ghl doser 2 and forgetting all about the kore5th.


PeteStewardson is offline   Reply With Quote
Old 11/07/2017, 03:02 PM   #988
truepercs
Registered Member
 
truepercs's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: MI
Posts: 176
Quote:
Originally Posted by PeteStewardson View Post
No I havenít been able to calibrate to my liking after cleaning the heads as instructed. Without replacing all the motors and heads I canít see how I can.

As this isnít going to be resolved without near enough buying a new one Iím currently thinking if getting a ghl doser 2 and forgetting all about the kore5th.

Sorry to hear...


__________________
Truepercs...
truepercs is offline   Reply With Quote
Old 11/09/2017, 05:30 AM   #989
PeteStewardson
Registered Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 79
OK so support got back in touch offering a discount on a new motor and new heads, but without replacing all the new motors and all the heads I don't think I would be able to get a satifactory calibration, and since I've had such issues with it all along it's an expense I'm not willing to risk.

I've already lost more than enough SPS to outweigh the cost of buying a new tank never mind a new doser.

So sadly that's me out of Kore5th ownership. I just can't justify spending so much money on something I don't trust.

I ordered a GHL Doser 2 the other day thinking I'd return it if the Kore5th could be got up and running, but yesterday evening I opened that up being fed up of manually trying to dose and got it set up. I have to say although I needed a windows PC to set up initially, so had to sneek the software onto my work laptop for the evening, set up was a breese.

All is not lost on the Kore5th. I like the PCB inside it and now I know what the Hardware is, and it has what I think from a quick scan is the Mega programming header, I can reuse that myself in a DIY project. Can just stick an Arduino boot loader in that and use it as a BT development board.


PeteStewardson is offline   Reply With Quote
Old 11/09/2017, 07:38 PM   #990
Przemek_PacSun
Registered Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 503
Dear Pete,
Im sorry to hear that kind of feedback, but that report about troubles with different speed on each channels is first which we got from Customer after almost few thousand of units sold( I talk about big difference on speed since the factory new unit).
As I understand it wasn't looking like that from the beginning Of course, each motors are different(its normal - they can have different speeds even up to 10% difference) but everything depend from their overall condition(new, used etc).
You bought your unit in May 2015 and please forgive us that we will not replace your pump heads/rollers without any cost. They probably need to be replaced(not motors - but pump head and rollers) and it can't be done by us after almost 2.5 years from purchase date.
We are ready to check your dozer carefully but without sending it to us it's like reading tea leaves..
Calibration procedure is exactly for that what you try to do - mean getting precise dosing on each channel without matter on which speed they are working.
I understands that you expected that maybe we will replace all your motors and pumps heads for free after warranty period - but as my service explained you - pump heads and rollers are that parts which wear in the time.
The same about tubings - they have simply limited lifetime(depending from material used - silicone or Pharmed) it can be 100-200 hours of continuous use up to 1000 hors for Pharmed). During that time flow can change and it's completely normal.
We don't have possibility to check your dozer but it if you experienced problems like you said - to could be a reason(they simply need to be replaced). We can't do that for free, and even that kind of feedback publicly will not change it. I hope that you understand it.
Im sure that you can't go wrong with GHL Doser 2 - it's nice and well built dosing station(many of ideas included originally in Kore 5th were simply copied by GHL ;-) ) but I need to tell you that their rollers and pump heads also wear during the time - and you will need simply replace them after some time.
I regret what you said that you can't trust in Kore 5th - but it still only one dosing station which have dosing resolution 0.01ml(single drop is 0.04-0.06ml depending from liquid density) and GHL Doser 2 will offer you minimum resolution 0.1ml. So you can't dose single drops using GHL doser. Of course - if that kind of precision is not important for you it doesn't matter.
I can also grantee to you that if you will ask GHL for replacing your pump heads/motors/tubings for free after 2.5 years after you will buy it - they will also not agree to do it for free..
Finally - thank you for your time and overall feedback - we hope that maybe in the future we will can work together again.
I wish you only success with your reef tank!
Thank you.

Best regards

Przemek Cybulski


Przemek_PacSun is online now   Reply With Quote
Old 11/10/2017, 03:31 AM   #991
PeteStewardson
Registered Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 79
OK so first up who said anything about you supplying me anything for free? I've never mentioned this and your post above accusing me of doing such is the first time it has been mentioned at all. My feedback is honest and it is you attacking me by suggesting I am trying to get something for free. To be 100% clear, I have never once asked for you to replace anything for free, in fact I never asked you for a discount, or any help, I have only ever stated my beleif that to be able to get this working again it requires the purchase of new parts, namely motors and heads. It was you who asked me to get in touch with your service dept! We're kind of used to you suggesting the issue is a customer fault now, BT modules are to blame, then all of a sudden MAC BT modules are great and not a problem being the most notable.

The response from your service dept was they offered me a set of heads, and one motor at 50% of retail + shipping. I didn't ask for anything, it was a response to me giving info about what I see as wrong currently. To replace all 5 motors I would have to pay retail for the other 4. This is a significant amount of money all in. Especially since I've never really managed to achieve satisfactory dosing, and indeed I've spoken to you and your service dept several times about this in the two years so you know of the issues I've had.

I had at the time already purchased a GHL Doser 2 and was awaiting delivery, but was doing the tests your support guy was asking me to and giving him the results, nothing more.

Having said that would you like me to persue you through UK consumer law? That states I have 6 years from purchase date to get a satisfactory resolution to any issues, and since you have tried several times to fix the issue with software updates, I am well within my rights to demand a full refund! Have I asked for that? No. So please don't post on here trying to make it look like I'm trying to be dishonest and get you to give me anything for free...

Anyway like I said many times, I think your HW is very nice. Your PCB is really nicely designed and obviously has had a lot of thought into it including where you've placed ground floods etc. Given that it is basically an arduino ( And yes I know you probably aren't coding it in wire, and just using the same MCU ) with a BT module attached though you must agree that your main selling point is the software. This is where you've fallen down for me, and since software is my livelyhood I know how important that is to get right and do properly.

So my feedback here is simply that rather than spend a significant amount of money replacing components and hoping you have fixed all the software issues I've seen ( BT connection is looking good but not had chance to do any other testing. ) and the ones reported on forums, I have decided to move on and use another product that has from my research had better customer feedback publicly.

Oh and on the point of resolution, I'm not sure why you claim a resolution of 0.01ml if you say the smallest drop would be 0.04-0.06ml because surely your resolution is drop size...

Anyway, I'd like to say it's been fun, but well, it's been a rough ride and I'm glad to be off. I'm sure you'll reposond to this, but this post will be the last from me.

Pete


PeteStewardson is offline   Reply With Quote
Old 11/10/2017, 04:11 AM   #992
Przemek_PacSun
Registered Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 503
Pete
Thank you for your input, please let me explain.
You got offer for spare parts with 50% of discount. Because you wrote about first motor shaft rusted you got offer for one motor and 5pcs pump heads.
If you would decide to replace all motors - you would get 50% discount for all of them...
But again - as I said in previous post replacing motors is not needed(other 4pcs) only that pump heads which wear with the time(they have limited lifetime - longer than tubings - but have..). Simply nylon rollers inside pump heads after so long time can be used too much and that can be a reason why pumps work on different speeds(however as I remember you are the only one who informed us about that so maybe dozer need to be inspected by service)..
About contacting with service - I asked for contact history and they have only two,.\
First - immediate water purchase(May 2015)you sent some mails about firmware update on Mac OS, second thread - now(about that parts etc).
I will tell again - we are not blaming anybody - but you need to agree, that if hardware and softwrae(dozer firmware) is working fine(on Android/Windows platform) and the same have some troubles on Mac OS - it's not sourced by hardware/firmware of dozer.
Even on this thread you can easily read many posts when first version of Yosemite was released many Customers reported troubles after upgrade from Maverick OS. We informed publicly that we know about that because Apple on developer forums confirms several issues with AirDrop and BT connectivity. After few OS updates released by Apple many issues simply gone...
We prepared best as we can app for Mac OS X - and with every new one OS update we were able to include some new protocols in Mac OS app also. That why it's working now much better(I talk about connection issues only - not overall dozer work).
Mac OS environment is simply much more harder to work on some communication protocols - thats why still many "big" manufacturers doesn't have working native versions of app for their products under Mac OS.
For example ATI(for their hybrids - I don't talk about actual wifi which use web server), Giesmann or even GHL. You still need to use Windows based machine to perform firmware update on their doser (cause they don't have prepared Mac OS port for controlling software and suggest Customers using BootCamp or Parallel on their computers to run Windows. I hope that you know about that if you are Mac OS only ....)
Finally about resolution - it's very important with resolution doser/channel have.
If here is minimum 0.1 - you will be probably able to dose 2 drops, than on second dose(if the rest from dispenser will not evaporate) 3 drops etc.
We never informed that smallest resolution is drop size.
As you can see on that movie - dozer can build single drop very precisely - and having resolution 0.01ml is simply very important.
You can clearly see how much of liquid would be dosed if dozer will work with 0.1ml resolution(on movie your can see 0.01ml and 0.04ml )
https://www.youtube.com/watch?v=5roThPDsM7w
That amount have to be adjusted for exactly liquid - different density will be in coral food, different in bacteria - and liquids like Zeostart or any other Korallen Zucht liquids (or Aquaforest) where you need to dose 1 drop per 100 liter of tank.
But you will see that by yourself.
I hope that you will read that post properly. I really thank you for your feedback, I wish you only satisfaction from other product(GHL Doser) and I'm really don't want to be ironic(but I'm sure that even is something will be wrong with GHL - you will not inform me about that here ;-)
First surprise can be with firmware update but maybe you will not need to perform that.
Im sure that it's very good an nice manufactured station and you can't go wrong with your purchase.

best regards

Przemek



Last edited by Przemek_PacSun; 11/10/2017 at 04:25 AM.
Przemek_PacSun is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 10:55 AM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2017 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright ©1999-2014