Reef Central Online Community
Neptune Systems

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > Coral Forums > SPS Keepers
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

User Tag List

Reply
Thread Tools
Old 02/22/2018, 11:51 AM   #1
codydemmel4
Registered Member
 
codydemmel4's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Center Valley PA
Posts: 1,491
overdosing NOPOX? White bacteria?

Hello!

So I just noticed the last couple times I turned off my return pump to clean the sump that I have a ton of white slimy like bacteria mulm or something like that coming out, only when I stop and start my return pump. I have my sump in my basement so there is a ton of PVC till it gets up to the DT. The white slimy stuff is gone within 1 hour of starting and stopping the return pump, I assume most of it is stuck back in the PVC and my filter socks.

Do you think this because I am overdosing NOPOX (only dosing 10ml a day for my 180 gallon DT) and would using GAC help with his? I am thinking that I want to start using GAC to help my water get more clear but also thinking it may help with this too.

Right now I am just using a calcium reactor, feeding fish, dosing 10ml of NOPOX a day and once a week 1/4 the recommended dose of reef actif. I am dosing reef actif and NOPOX as my nitrates and phosphates have been high for the past 3 months even though I have a Bubble Magus 11 skimmer (rated for 700 gallons). I do not run GFO or GAC. I had cheato and was growing great, but I dosed fluc a couple months back and that slowly killed it off. I am adding cheato back into the system today

I am not that worried as I have never noticed anything bad happen to my corals or fish when it is going through my DT, just looks and feels disgusting and I would rather not have this.

SPS are looking the best lately (knock on wood) since I moved over a year ago, so again not that worried just curious

Does anyone have any suggestions on how to stop this from happening everytime I turn my return pump off.


__________________
-Cody

SPS Dominant 180 gallon.

Link to my tank: http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2618245
codydemmel4 is offline   Reply With Quote
Old 02/22/2018, 11:57 AM   #2
codydemmel4
Registered Member
 
codydemmel4's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: Center Valley PA
Posts: 1,491


Can see it in the water column here.


Sent from my iPhone using Tapatalk


__________________
-Cody

SPS Dominant 180 gallon.

Link to my tank: http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2618245
codydemmel4 is offline   Reply With Quote
Old 02/22/2018, 03:18 PM   #3
pdiehm
Registered Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Delaware
Posts: 925
i had that too. I opened my return pump a bit more, and it got all cleaned out. Almost looks like pieces of fish.


__________________
[URL=http://www.aquaticlog.com/aquariums/pdiehm/2][IMG]http://images.aquaticlog.com/aquarium/aquarium14573.png[/IMG][/URL]
pdiehm is offline   Reply With Quote
Old 02/23/2018, 07:40 AM   #4
oscargrumete61
Registered Member
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 81
Its because you have been over dosing nopox, i got before same problem lower dose and was everything ok , now tank looks better and that white stuff is gone


Sent from my iPhone using Tapatalk


oscargrumete61 is offline   Reply With Quote
Old 02/24/2018, 06:22 AM   #5
jackson6745
Yeah Yeah
 
jackson6745's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Rockaway Park, NY
Posts: 5,846
I had red goo in my sump from no pox. I turkey basted it off, cut dosage in half, and haven't seen it since. I do still occasionally get that white bacteria film on the water surface though. I haven't seen a negative effect on SPS.


__________________
Richard - Officially done shipping coral. Don't ask!

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2357196"]http://www.reefcentralcom/forums/showthread.php?t=2357196
Officially Done Shipping
jackson6745 is offline   Reply With Quote
Old 05/27/2018, 05:55 PM   #6
Ls1chevy
Registered Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 24
I have the white algae everywhere. Over the glass, in the sump. Nitrates 0 -1 have been 0 to 1 for probably 5 or 6 months. Have had the algae issue for same time period. Dosing 8ml a day on a 220 tank. Should i lower dose or stop dosing?


Ls1chevy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 05:12 AM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2018 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright 1999-2014
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.