Reef Central Online Community
Tunze USA

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > Sponsor Forums > GHL /ProfiLux / Mitras
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

User Tag List

Reply
Thread Tools
Old 12/23/2016, 02:13 PM   #1
Settings
Registered Member
 
Settings's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: San Diego
Posts: 259
GHL Doser 2.1 dosing history

Hi all,
I am new to the GHL doser and I have a question. I am in the control center and for the life of me I can not find dosing history. Can someone point me in the right direction?

Thank you


__________________
140g 48x26x26 Euro Braced.
Settings is offline   Reply With Quote
Old 12/23/2016, 03:37 PM   #2
ReefRockerLive
GHL Mitras LX7 Club
 
ReefRockerLive's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: CT
Posts: 2,824
Blog Entries: 1
As long as the pumps have been calibrated correctly, the pumps will dispense the requested amount. In GCC, you can set the capacity of each dosing container. From there, it will monitor the remaining fluid amount. That is the way it shows the "history". It does not actually show a list of previously dosed amounts because you're already specifying the amount you want the motor to dose.


__________________
-ReefRockerLive

Current Tank Info: Rimless 67g | GHL Profilux 3.1T eX | 2x GHL Doser 2 dosers | 2xGHL Mitras LX7 LED | Abyzz a100 | Bubble King DC 150 | 2x Vortech MP40w QD | Fauna Marin Zeomatic 2.2ltr | Fauna Marin Zeolight System | Fauna Marin Balling Light Method
ReefRockerLive is offline   Reply With Quote
Old 12/24/2016, 02:36 PM   #3
Settings
Registered Member
 
Settings's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: San Diego
Posts: 259
Quote:
Originally Posted by ReefRockerLive View Post
As long as the pumps have been calibrated correctly, the pumps will dispense the requested amount. In GCC, you can set the capacity of each dosing container. From there, it will monitor the remaining fluid amount. That is the way it shows the "history". It does not actually show a list of previously dosed amounts because you're already specifying the amount you want the motor to dose.

So what you said without saying it is that there is no history. So if you do a few doses outside the set schedule you would never have a place to look back to see what you have actually dosed.

Furthermore: a state where I am now. I think I have it set up to do two automatic doses per day, but I have not verified that it has actually dosed. Nor do I think it did. But how would I know for sure?


__________________
140g 48x26x26 Euro Braced.
Settings is offline   Reply With Quote
Old 12/24/2016, 03:03 PM   #4
Jerel
Registered Member
 
Jerel's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Upper Marlboro, MD
Posts: 109
Quote:
Originally Posted by Settings View Post
Furthermore: a state where I am now. I think I have it set up to do two automatic doses per day, but I have not verified that it has actually dosed. Nor do I think it did. But how would I know for sure?
Say, if the volume of fluids in your dosing container is 2500 milliliters, assigned dosage is 5 milliliters and took place. You'll see within GHL Control that the container is now measuring the volume as 2495.

I guess you could put in a request for an "archive/log" but the doser has and will dose in which you order it do.


__________________
GHL ProfiLux 3.1T, Radion XR30 Pro & XR15 Pro, Skimz SM163, GHL Doser 2, EcoTech MP40wES-QD, Tunze 1073.050
Jerel is offline   Reply With Quote
Old 12/25/2016, 11:21 AM   #5
Settings
Registered Member
 
Settings's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: San Diego
Posts: 259
Error in GHL dosing readings

Quote:
Originally Posted by Jerel View Post
Say, if the volume of fluids in your dosing container is 2500 milliliters, assigned dosage is 5 milliliters and took place. You'll see within GHL Control that the container is now measuring the volume as 2495.

I guess you could put in a request for an "archive/log" but the doser has and will dose in which you order it do.
Great info, thank you.

So I have two pumps set to dose 5ml 2x a day. Once at 1am and another dose at 1pm.
This morning I checked and found that pump 2 decreased by 5ml which was expected, but pump 1 only decreased by 4???? What?? I went back and checked and yes, it say to dose 5ml so why is this?


__________________
140g 48x26x26 Euro Braced.
Settings is offline   Reply With Quote
Old 12/26/2016, 07:05 AM   #6
Jerel
Registered Member
 
Jerel's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Upper Marlboro, MD
Posts: 109
Quote:
Originally Posted by Settings View Post
Great info, thank you.

So I have two pumps set to dose 5ml 2x a day. Once at 1am and another dose at 1pm.
This morning I checked and found that pump 2 decreased by 5ml which was expected, but pump 1 only decreased by 4???? What?? I went back and checked and yes, it say to dose 5ml so why is this?
Could be a number of reasons..

Calibration to that specific pump head, pump speed too high.
Firmware of the Doser may need updating(which version are you on?)
Which platform are you configuring your Doser.. Mobile, PC or MyGHL?


__________________
GHL ProfiLux 3.1T, Radion XR30 Pro & XR15 Pro, Skimz SM163, GHL Doser 2, EcoTech MP40wES-QD, Tunze 1073.050
Jerel is offline   Reply With Quote
Old 12/26/2016, 11:36 AM   #7
Settings
Registered Member
 
Settings's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: San Diego
Posts: 259
Quote:
Originally Posted by Jerel View Post
Could be a number of reasons..

Calibration to that specific pump head, pump speed too high.
Firmware of the Doser may need updating(which version are you on?)
Which platform are you configuring your Doser.. Mobile, PC or MyGHL?
Interesting, all user specific issues.

Ok the Doser is 2.1 sa running fm 1.24 which it says is up to date. The Doser is 4 days old now.

The speed for this head is set at 2. I've recalibrated it a few times now.

I access the Doser from the control center on my pc.


__________________
140g 48x26x26 Euro Braced.
Settings is offline   Reply With Quote
Old 12/26/2016, 11:56 AM   #8
Settings
Registered Member
 
Settings's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: San Diego
Posts: 259
Just performed 4 more calibrations. Each one rendering the same results in the amount dosed in the minute which is 17ml.
Then 4 times I reset the level and four times I asked it to dose 10ml. Each time I got exactly 10ml, but the level dropped buy 11ml.


__________________
140g 48x26x26 Euro Braced.
Settings is offline   Reply With Quote
Old 12/28/2016, 10:18 AM   #9
Settings
Registered Member
 
Settings's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: San Diego
Posts: 259
Turns out it was user calibration error. Once we broke out the wife's lab equip, she was able to get it calibrated. (She has better measuring equipment than what I was using)

Still would be nice to see dosing history.


__________________
140g 48x26x26 Euro Braced.

Last edited by Settings; 12/28/2016 at 10:23 AM.
Settings is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 07:24 PM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2018 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright 1999-2014
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.3.0 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.