Reef Central Online Community

Home Forum Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences View New Posts View Today's Posts

Find other members Frequently Asked Questions Search Reefkeeping ...an online magazine for marine aquarists Support our sponsors and mention Reef Central

Go Back   Reef Central Online Community > Special Interest Group (SIG) Forums > Nano Reefs
Register Blogs FAQ Calendar Mark Forums Read

Notices

Reply
Thread Tools
Old 02/23/2017, 10:20 PM   #1
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
TexChuck's 32g BC

Hi all -

I thought I'd start my own build thread. Very excited that there are a lot of us working on this tank right now.

I've taken all of my inspiration from others, and have a ton left to learn.

Coralife BC 32 LED
45# live rock
30# live sand

Back/filtration so far:

Chamber 1
Coralife Protein Skimmer
Aqueon 100w heater

Chamber 2
Intank media basket
--shelf 1 floss
--shelf 2 purigen? Figuring this out
--shelf 3 TBD
Intank Fuge basket - chaeto planned, cheap magnetic fuge light for the back.
Tunze ATO return
Temp probe

Chamber 3
100w aqueon heater
Tunze float sensor

Display Tank
PP-4 powerhead
Spinstream

I think my flow is looking good. I think I like my aquascape, I'm just wondering if I have the rock too spread out.

This is my first foray into SW, and it's a blast so far. Thanks for everyone's help.

I started the cycle 10 days ago. Considering dosing some ammonia since I haven't read any in a while to see how the bacteria is doing, but unsure about dosing pure ammonia with live rock.





Sent from my iPhone using Tapatalk


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 02/26/2017, 09:40 AM   #2
GatorScott
Registered Member
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 38
Just dose the ammonia to 2ppm.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro


GatorScott is offline   Reply With Quote
Old 02/27/2017, 04:37 PM   #3
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Thank you ... converted in < 24 hours to nitrAte.

I did a WC, tested everything, and added some critters yesterday . 1 cleaner shrimp, 6 trochus snails and 2 frags - mushroom and echinita(?) - from the bargain frag tank.

I'm thinking now I might scrap the intank fuge box and upgrade to the tunze 9001 skimmer like others here have done, and then run floss and chaeto in the media tray.

I'm not doing chemical filtration now and feel silly with 3 shelves of floss in my sump


Sent from my iPhone using Tapatalk


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 02/27/2017, 10:38 PM   #4
Joshnieder216
Registered Member
 
Joshnieder216's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Breese, Il
Posts: 86
Don't worry we all do things and feel silly when we look back. Looks good, seems like you have a pretty good plan. Keep the updates coming!


Joshnieder216 is offline   Reply With Quote
Old 02/28/2017, 10:07 AM   #5
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Had a great conversation yesterday with a LFS owner, and I'm going for a slight redesign. Now that I have a little bit of bioload (shrimp + snails), it's pretty clear to me that the CL skimmer isn't really doing much.

So, I ordered the Tunze 9001. I'll be following what many on here seem to be doing -- intank media basket in chamber 2 w/ floss on top shelf, second shelf out, chaeto in bottom section of media basket, sponge at the bottom of the media basket to keep chaeto out of the skimmer, and Tunze 9001 where I have my fuge box currently.

I have some purigen and "the bag" so I'm set up to run that if I need to on the second shelf in the media basket.

I'm getting very mild skimmate out of the CL skimmer. Is there any reason NOT to run both the CL and the Tunze?

Conditions are looking good:
ammonia: 0
nitrIte: 0
nitrAte: 5 ppm
KH: 4.6 Meq/L
Mg: 1320 ppm
Ca: 475 ppm

I picked up some frozen myso/brine/krill mix and will be feeding the shrimp very sparingly. (1 cube total per week) She (I have no idea how to sex a shrimp; all critters are anthromorphized by my daughters) molted last night which was cool. At first this morning I thought we had two shrimp!

In her molting I think she moved some of the rockwork around, and knocked the mushroom frag off it's perch. Whoops.


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 02/28/2017, 06:38 PM   #6
Scurvy Dawg
Registered Member
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 141
Quote:
Originally Posted by TexChuck View Post
Had a great conversation yesterday with a LFS owner, and I'm going for a slight redesign. Now that I have a little bit of bioload (shrimp + snails), it's pretty clear to me that the CL skimmer isn't really doing much.

So, I ordered the Tunze 9001. I'll be following what many on here seem to be doing -- intank media basket in chamber 2 w/ floss on top shelf, second shelf out, chaeto in bottom section of media basket, sponge at the bottom of the media basket to keep chaeto out of the skimmer, and Tunze 9001 where I have my fuge box currently.

I have some purigen and "the bag" so I'm set up to run that if I need to on the second shelf in the media basket.

I'm getting very mild skimmate out of the CL skimmer. Is there any reason NOT to run both the CL and the Tunze?

Conditions are looking good:
ammonia: 0
nitrIte: 0
nitrAte: 5 ppm
KH: 4.6 Meq/L
Mg: 1320 ppm
Ca: 475 ppm

I picked up some frozen myso/brine/krill mix and will be feeding the shrimp very sparingly. (1 cube total per week) She (I have no idea how to sex a shrimp; all critters are anthromorphized by my daughters) molted last night which was cool. At first this morning I thought we had two shrimp!

In her molting I think she moved some of the rockwork around, and knocked the mushroom frag off it's perch. Whoops.
For what it's worth, the Tunze 9001 is crap also. I started out with the Tunze 9001 in the middle chamber and it worked like crap for 5 months. I have an ATO so that wasnt the issue. It just didnt do much at all except make very very light green water at best. I am using the CL right now in chamber 1 and to honest, it's working better for me than the much more expensive Tunze 9001. I do weekly water changes so I may just stop skimming altogether.


Scurvy Dawg is offline   Reply With Quote
Old 02/28/2017, 06:54 PM   #7
Iamgarrett
Registered Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Tallahassee, FL
Posts: 40
Quote:
Originally Posted by Scurvy Dawg View Post
For what it's worth, the Tunze 9001 is crap also.

Aw, come on man he just ordered it!



Sent from my iPhone using Tapatalk


__________________
(Don't listen to me I'm new and know nothing)

Current Tank Info: 32gal Nano -- Biocube LED 32
Iamgarrett is offline   Reply With Quote
Old 02/28/2017, 07:09 PM   #8
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Ha! Well, I kinda suspected that we're expecting too much from small skimmers...

SOooooooo What about running both the CL and the Tunze? 2 crap skimmers = 1 mediocre skimmer?


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 03/05/2017, 09:52 PM   #9
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
So the Tunze came in, and I went ahead and added it in Chamber 2. I moved my chaeto into the bottom section of the Intank Media Basket. I posed a separate thread, but I'm not sure if I punched a hole between chambers 2 and 3.

I'm running both skimmers now, and will see what happens.

I'm getting what I think is coralline, the rocks are coloring up, and my cycle is definitely complete. I think I'm going to hold off on adding anything else for another couple of weeks.

So far just the cleaner shrimp and 6 trochus snails, but the shrimp has been a lot of fun. Corals seem to be doing okay.


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 03/05/2017, 09:55 PM   #10
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
IMG_1810.JPGIMG_1807.jpgIMG_1808.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 03/06/2017, 09:19 PM   #11
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Ok not too much to update today, but did want to report an 'oh duh' moment -- I've had my powerhead and return pump on the same power strip to simplify cutting flow while I feed.

Today was the first feeding after installing the tunze 9001 skimmer. Flipped off the flow, heard a gurgle, then looked back as the skimmer lid floated off when the water level in chamber 2 rose. Oops !!

So, from now on I'll just use the powerhead controller to shut it off during feeding and just live with the return/spinstream.

Unless it would make sense to remove the collection cup from the skimmer, and then let it flood every time I feed? That doesn't seem too good for the skimmer long term.

I'm having a heck of a time dialing the tunze in -- fully open and the bubbles don't seem to make it to the top of the column.

I haven't pulled the CL out yet and am getting a little bit of skim there.

I guess I'll run both now for the time being; don't see the harm.

I'm happy with the chaeto in the Intank basket now; it's just a little but awkward to get the magnet mount to work. I might just remove the magnet mount altogether and just tape/Velcro the light to the back, since it really shouldn't move.

Resisting the urge to put more livestock in... current plan is to add more soft coral and our first fishies after spring break in a few weeks...


Sent from my iPhone using Tapatalk


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 03/10/2017, 07:56 PM   #12
GatorScott
Registered Member
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 38
I've been just using the feed feature on my powerhead and leaving the return pump on and so far so good.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro


GatorScott is offline   Reply With Quote
Old 03/10/2017, 09:27 PM   #13
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Thanks for that -- Just tried that, and worked very well. You have the dual PP-4's, right? I ordered 1 at your suggestion and love it so far; think I'm going to order another. Are you using the master/slave setup on the controller, or controlling them independently?


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 03/14/2017, 07:43 PM   #14
TOOMANYFISH
Registered Member
 
TOOMANYFISH's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Boston
Posts: 119
The second chamber will fluctuate the water level to much to keep the skimmer stable I think ( my skimmer is chamber 1 ) if the skimate goes back in the water it,s like you haven't skimmed at all, some ppl use a ato to maintain the water level stable but even that has a swing in water level


__________________
29 Biocube
Nanobox large retro
Aquatic life 115

Current Tank Info: BC 29
TOOMANYFISH is offline   Reply With Quote
Old 03/14/2017, 09:50 PM   #15
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Yeah that's totally what happened when I killed the pump to feed -- thankfully I'd cleaned the cup out the day before so I only dumped 1 days worth of skimate back into the system

I have an ATO and have the water level in chamber 2/3 set at roughly where the first media tray is. I followed this video pretty much exactly:


Intank media basket / Tunze 9001 skimmer install


I think the water level is staying constant -- but I'll keep a close eye on it.


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 03/17/2017, 10:48 PM   #16
GatorScott
Registered Member
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 38
Quote:
Originally Posted by TexChuck View Post
Thanks for that -- Just tried that, and worked very well. You have the dual PP-4's, right? I ordered 1 at your suggestion and love it so far; think I'm going to order another. Are you using the master/slave setup on the controller, or controlling them independently?


Sorry for the late response I spend a little more time on the "other" reef forum sorry owner. But ya I have 2 pp4s but ended up taking one out as it seemed like too much flow. My fish never seemed comfortable. So it's out for now and we will see how it works as I add coral. If I need to put it back in I will, if not I'll just have a replacement when one goes bad.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro


GatorScott is offline   Reply With Quote
Old 03/20/2017, 11:26 AM   #17
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Great thank you for that!! I'm running the single PP-4 on the random mode with speed turned all the way up, and it seems to be generating very decent flow.

My cleaner shrimp and my 6 trochus snails don't seem to mind I'm thinking invert only on this tank now, so the focus will be corals.

I just got back from a week of vacation, and noticed that even without a heater, with the house set at 75, the tank hits 81-82F during the day. I'm going to pull the CL skimmer and see if that makes any difference, but I can't imagine it would make that much of one. We'll see.

Lots more algea; think I need to add additional CuC critters. Daughter is not interested in fish, so an urchin is likely our next addition.


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 03/24/2017, 08:10 PM   #18
GatorScott
Registered Member
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 38
My temp stays 80 during day and 79 at night. I'm in Florida. House set to 74. I've got the CL skimmer and the cobalt mj1200 return which I'm sure helps circulate and keep temp down


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro


GatorScott is offline   Reply With Quote
Old 04/09/2017, 02:24 PM   #19
JVan82
Registered Member
 
JVan82's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Valdosta GA
Posts: 340
Tex, heard you were having problems with your apex/mp10s?

Sent from my SM-G920V using Tapatalk


JVan82 is offline   Reply With Quote
Old 05/16/2017, 03:40 PM   #20
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Hi all !

I installed the Steve's LEDs retrofit last night. I really like the way they put together the instructions, with the animated GIFs for each step. Hard for me to mess up. Unplugging and rerouting wires and hoses took more time than the actual install itself. I made the mistake of looking into the lights when they were fully lit... BRIGHT !

Pic attached. Bad iphone pic, but at least it shows the difference in color. I'm running in manual mode now set to 1235 / 30% per the instrux, and I'll be programming the HurricaneX controller tonight. I'm looking to turn up every few days to acclimate.

Current stock:

Inverts: Tiger Conch, Cleaner Shrimp, Peppermint Shrimp, Trachus Snails, Royal Urchin
Fish: pair wild caught Percola
Corals: Mushroom, GSP, Acan, Hammer, Zoa's.

Next plans: Yasha Goby + banded pistol shrimp, pretty corals TBD.

Thanks to all for the help, tips and inspiration !


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 05/16/2017, 03:41 PM   #21
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97



Sent from my iPhone using Tapatalk


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 05/16/2017, 04:35 PM   #22
TOOMANYFISH
Registered Member
 
TOOMANYFISH's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Boston
Posts: 119
Looking good , now you can get some light demanding corals


Sent from my iPhone using Tapatalk


__________________
29 Biocube
Nanobox large retro
Aquatic life 115

Current Tank Info: BC 29
TOOMANYFISH is offline   Reply With Quote
Old 05/16/2017, 07:46 PM   #23
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Yup !! And maybe a clam one of these days... Thanks man. Corals requirements are crazy. This is fun...


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 05/19/2017, 10:11 AM   #24
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Found these guys at the LFS. They had paired up, as you can see !! I've been looking for 1 for a while...

I got them home, drip acclimated and in. They swam a bit and promptly disappears into the rockwork.

I fed some mysis and marine cuisine last night and didn't see them, and a small amount of elos pellets this morning, still didn't see 'em. Hopefully they'll come out soon and get some food !




Sent from my iPhone using Tapatalk


TexChuck is offline   Reply With Quote
Old 05/19/2017, 10:13 AM   #25
TexChuck
Registered Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: Texas
Posts: 97
Urchin has been carrying this gsp frag around for a couple of weeks. Perhaps the urchin sees itself in the ball o' coral ?


Sent from my iPhone using Tapatalk


TexChuck is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 02:07 AM.


TapaTalk Enabled

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2017 Axivo Inc.
Use of this web site is subject to the terms and conditions described in the user agreement.
Reef CentralTM Reef Central, LLC. Copyright 1999-2014